Snowboarder Van der Velden: ‘Ik wil niet meer bekendstaan om die ene val’

Bron: nu.nl

Een val in de warming-up maakte vier jaar geleden een einde aan de olympische droom van snowboarder Niek van der Velden. In Peking krijgt de 21-jarige Brabander een herkansing. Een gesprek over zijn reputatie als pechvogel, revalideren en een metamorfose. “Het slaat toch nergens op als je jezelf zielig vindt?”

Hij was een hype. Kranten en radiostations vergaapten zich aan het verhaal van een zeventienjarige scholier, die zich een paar maanden voor zijn havo-examen tot ieders verrassing plaatste voor de Olympische Winterspelen.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte hadden zelfs ruimte in hun agenda gemaakt om de jongste Nederlandse deelnemer te kunnen zien springen in Pyeongchang.

Maar door een windvlaag in de warming-up ging het mis voor Van der Velden. Hij verloor de controle over zijn snowboard en landde vervolgens hard op zijn rechterarm.

Een paar uur later lag Van der Velden in een ziekenhuispyjama op de operatietafel. Nog voordat de Spelen begonnen waren, was zijn olympische droom geëindigd in een drama. “Vreselijk tragisch”, zei premier Rutte voor de camera.

Nee, zegt Van der Velden vier jaar later, de val voelt voor hem niet als een litteken in zijn carrière. Hij ziet het als een “levensles” en “ervaring”. “Dat het in één klap ook klaar kan zijn. Het heeft me nederig gemaakt, maar ik heb er niet mee gezeten.”

‘Ik voel me geen slachtoffer’

Van der Velden is tegen wil en dank een expert op het gebied van revalideren. De pechvogel brak als eens een scheenbeen en dus zijn arm. Vorig jaar werd hij geteisterd door blessures: in maart miste de Brabander het WK door een scheurtje in zijn onderbeen en een half jaar later verdraaide hij zijn knie op een training. Na een race tegen de klok stelde hij vier weken voor de Spelen olympische kwalificatie veilig.

“Ik denk nu wel: het is genoeg geweest. Maar ik voel me geen slachtoffer. Ik heb ook niks met die slachtofferrol. Ik vind het zo’n onzin als je daarin blijft hangen. Het slaat toch nergens op als je jezelf zielig vindt? Niemand wordt daar beter van.”

Van der Velden kijkt in tijden van blessureleed naar activiteiten die hij juist wél kan ondernemen, om te voorkomen dat hij zich eraan “ergert dat je niks kunt”. Hij doet een hbo-studie Business Innovation en vindt afleiding in muziek. Op zijn laptop mixt hij geregeld als een dj met house- en technomuziek, terwijl in zijn kamer ook nog een gitaar staat. “Dat geeft me plezier.” Dan, lachend: “Maar ik ben geen mega-artiest hoor.”

Metamorfose na val

De val in Pyeongchang heeft Van der Velden bewuster doen leven voor zijn sport. Hij legt zijn telefoon standaard om 22.00 uur aan de kant, slaapt volgens een vast ritme en eet alleen natuurlijk voedsel, zoals rijst.

Lachend: “Ik ben niet serieuzer, dat vind ik te serieus klinken. Maar ik ben wel bewuster geworden van mijn keuzes: welke effecten hebben die op je carrière en gezondheid? Die kleine procenten kunnen het verschil maken. Ik ben de scholier wel een beetje ontgroeid.”

Van der Velden komt in Peking zondag om 5.30 uur (Nederlandse tijd) al in actie op het onderdeel slopestyle. De Brabander gaat voor een medaille, maar wil vier jaar na dato ook afrekenen met de vloek van Pyeongchang.

“Want het is niet waarom ik bekend wil staan. Ik mag hopen dat ik deze keer de start van de wedstrijd wél haal en kan laten zien waartoe ik echt in staat ben. Het hele verhaal is pas af als ik met de gouden plak naar huis ga.”

Berichten

Geen finale slopestyle voor Van der Velden na val en tegenvallende score
8 februari 2022
Grote verslagenheid als Niek onderuit gaat, al blijft hij in café Tivoli de ‘Held van Nispen’
8 februari 2022
Nederlands snowboardgoud in Peking? ‘Wie het beste zijn bed uitkomt, die wint’
16 januari 2022
Snowboarder Niek van der Velden (21) overwint rampspoed: ’Mij pakken ze mentaal niet meer’
8 januari 2022
Dolgelukkige snowboarder Van der Velden plaatst zich voor Winterspelen
8 januari 2022
Snowboarder Van der Velden 6e in World Cup op big air, Maas 12e
13 november 2018
Snowboarder Niek van der Velden uit Nispen: geen vliegangst na crash
12 november 2018
Snowboarder Van der Velden op weg terug: ‘Gaat hartstikke goed’
13 september 2018
Spelen voor Niek van der Velden voorbij na zware breuk
10 februari 2018
Eerst Spelen, dan examen voor Van der Velden
30 januari 2018
Niek en Kimberley hopen op olympisch ticket: ‘Ik moet een plekje stijgen’
3 januari 2018
Boarding to Korea #1: Piepjong naar PyeongChang
30 december 2017
Beenbreuk houdt Niek van der Velden niet tegen, Spelen dichtbij na topweek
3 december 2017
NIEK VAN DER VELDEN ZET GROTE STAP RICHTING PYEONGCHANG
2 december 2017
Snowboarder Van der Velden (17) dicht bij Spelen, Maas achtste
2 december 2017
DIMENCO SPONSORT NIEK VAN DER VELDEN
24 januari 2017
NIEK VAN DER VELDEN KIJKT ZIJN OGEN UIT BIJ SUPERPARK
9 mei 2016
Nicolien Sauerbreij hoofdgast op Sportgala Roosendaal
18 maart 2016
NIEK VAN DER VELDEN SLAAT SLAG OP EUROPA CUP SLOPESTYLE
4 november 2015