Spelen voor Niek van der Velden voorbij na zware breuk

De Winterspelen zijn voor Niek van der Velden voorbij, voordat ze goed en wel waren begonnen. De snowboarder wordt vanmiddag geopereerd aan een zware breuk van zijn rechterbovenarm, nadat hij eerder vandaag crashte bij de warming-up.

Van der Velden verloor de controle bij een van de laatste trainingsruns voor zijn olympisch debuut. Vooraf vreesde de snowboarder de lange rails van het parcours bij het onderdeel slopestyle, maar bij de sprong van een schans ging het mis. Daarbij kwam Van der Velden lelijk terecht.

Meteen na het incident werd de 17-jarige Van der Velden, de jongste Nederlandse afgevaardigde in Pyeongchang, afgevoerd naar het ziekenhuis een uur van het Phoenix skipark. Zijn coach Frank van der Putten vergezelde hem bij die rit.

Er werd gevreesd voor een schouder uit de kom, maar de blessure bleek veel erger. Van der Velden brak door de val zijn rechterbovenarm.

Door de breuk kan Van der Velden niet alleen een streep zetten door zijn olympische deelname bij het onderdeel slopestyle, ook bij het onderdeel big air kan hij niet in actie komen volgende week.

,,Vreselijk balen voor Niek”, reageert zijn coach Frank van der Putten op het onheil dat snowboarder Van der Velden op het Phoenix Snow Park overkwam. ,,Ik zag het gebeuren en had meteen het gevoel dat het niet goed was. Ik reed achter hem en voelde dat het plotseling harder ging waaien. Niek vloog daardoor te ver, kreeg te veel rotatie en landde verkeerd, boven op zijn rechterarm en schouder.”

Van der Velden is vanavond succesvol geopereerd aan zijn gebroken rechter bovenarm. ,,De breuk is met een plaat aan elkaar gezet,” aldus chef arts Cees Rein van den Hoogenband. “Hij zal nog enige tijd in het ziekenhuis moeten blijven. We kijken morgen verder hoe Niek er aan toe is. Het is nu belangrijk dat de operatiewond goed herstelt en de zwelling afneemt.”