NIEK VAN DER VELDEN ZET GROTE STAP RICHTING PYEONGCHANG

Een dag vol primeurs voor snowboarder Niek van der Velden vandaag in Mönchengladbach; zijn eerste finaleplaats in het wereldbekercircuit, zijn hoogste positie in een World Cup ooit en de eerste keer dat hij een zogeheten ‘switch backside 1260 melon’ landde in een wedstrijd. En de mooiste primeur, deelname aan de Olympische Spelen, is weer een stap dichterbij. Voor Niek van de Velden, die uiteindelijk als achtste eindigde, kon de World Cup big air in Mönchengladbach niet meer stuk.

SPRAKELOOS

“Ik ben bijna sprakeloos, kan het zelf amper geloven”, zei de 17-jarige snowboarder aan het eind van de ochtend, nadat hij zich in zijn heat als vierde had gekwalificeerd voor de finale. De vette glimlach verdween die dag niet meer van zijn gezicht, zelfs de finalespanning had daar geen invloed op. “Nerveus? Nee, eigenlijk niet meer dan anders. Dit was zo ongelooflijk mooi om mee te maken. Zoveel publiek is geweldig, dat zie je anders nooit. Ja, dan is het erg jammer dat ik maar een van de drie sprongen goed heb kunnen landen.”

Niek van der Velden in de finale van de World Cup big air in Mönchengladbach. FOTOCREDIT: FIS/ Oliver Kraus

KNUFFEL

“Natuurlijk is het nu even zuur. Landt hij zijn ‘backside 12 Japan’ ook, dan staat ‘ie gewoon op het podium”, reageerde coach Frank van der Putten direct na de finale. “Aan de andere kant, als je me gisteren had verteld dat Niek achtste zou worden, had ik je een enorme knuffel gegeven. Dit is natuurlijk een geweldig resultaat, enorm goed voor het zelfvertrouwen. Hij had ook voor safe kunnen gaan, maar daar zijn we niet zo van. Hij doet hier een trick die hij nog nooit eerder in een wedstrijd heeft gedaan en nog goed ook. Ik kijk vol vertrouwen uit naar de volgende wedstrijd in Copper Mountain (USA). Wie weet wat er dan allemaal mogelijk is.”

WINTERSPELEN

Met zijn gedeelde twaalfde plaats in Peking vorige week en de achtste plek nu in Mönchengladbach heeft Niek van der Velden een grote stap richting de Winterspelen in PyeongChang gezet. De snowboarder moet op 22 januari 2018 sowieso bij de beste veertig snowboarders staan op de geschoonde internationale ranglijst, een gecombineerd klassement big air/slopestyle. Aan de aanvullende eisen – twee keer een top 12-positie op een World Cup – is nu voldaan. Hij moet er de resterende wedstrijden voor zorgen dat hij zijn plaats in de top 40 weet te behouden.

ZIEK

Cheryl Maas zag geen kans de finale in Mönchengladbach te bereiken. De snowboardster kampte al enige dagen met griepverschijnselen. De eerste dagen verruilde ze de schans op het Sparkassenpark voor haar bed op haar hotelkamer en moest daardoor ook de training op donderdag laten schieten. Maas verscheen wel op de piste, maar moest zich tevredenstellen met een achtste plek in de kwalificaties, twee plaatsen verwijderd van een finale. “Jammer”, reageerde Maas. “Ik had niet genoeg snelheid maken om mooi diep en stabiel te landen.”

Berichten

Geen finale slopestyle voor Van der Velden na val en tegenvallende score
8 februari 2022
Grote verslagenheid als Niek onderuit gaat, al blijft hij in café Tivoli de ‘Held van Nispen’
8 februari 2022
Snowboarder Van der Velden: ‘Ik wil niet meer bekendstaan om die ene val’
3 februari 2022
Nederlands snowboardgoud in Peking? ‘Wie het beste zijn bed uitkomt, die wint’
16 januari 2022
Snowboarder Niek van der Velden (21) overwint rampspoed: ’Mij pakken ze mentaal niet meer’
8 januari 2022
Dolgelukkige snowboarder Van der Velden plaatst zich voor Winterspelen
8 januari 2022
Snowboarder Van der Velden 6e in World Cup op big air, Maas 12e
13 november 2018
Snowboarder Niek van der Velden uit Nispen: geen vliegangst na crash
12 november 2018
Snowboarder Van der Velden op weg terug: ‘Gaat hartstikke goed’
13 september 2018
Spelen voor Niek van der Velden voorbij na zware breuk
10 februari 2018
Eerst Spelen, dan examen voor Van der Velden
30 januari 2018
Niek en Kimberley hopen op olympisch ticket: ‘Ik moet een plekje stijgen’
3 januari 2018
Boarding to Korea #1: Piepjong naar PyeongChang
30 december 2017
Beenbreuk houdt Niek van der Velden niet tegen, Spelen dichtbij na topweek
3 december 2017
Snowboarder Van der Velden (17) dicht bij Spelen, Maas achtste
2 december 2017
DIMENCO SPONSORT NIEK VAN DER VELDEN
24 januari 2017
NIEK VAN DER VELDEN KIJKT ZIJN OGEN UIT BIJ SUPERPARK
9 mei 2016
Nicolien Sauerbreij hoofdgast op Sportgala Roosendaal
18 maart 2016
NIEK VAN DER VELDEN SLAAT SLAG OP EUROPA CUP SLOPESTYLE
4 november 2015